Dag 5, Amasya - Trabzon - Reisverslag uit Trabzon, Turkije van Ellen Ende - WaarBenJij.nu Dag 5, Amasya - Trabzon - Reisverslag uit Trabzon, Turkije van Ellen Ende - WaarBenJij.nu

Dag 5, Amasya - Trabzon

Blijf op de hoogte en volg Ellen

18 September 2012 | Turkije, Trabzon

Even nog iets rechtzetten van dag 3 (met dank aan de oplettendheid van Anoeska):
We brachten een bezoek aan een metaalwarenwinkel in Safranbolu (schaaltjes, gebruiksvoorwerpen etc), met een enthousiaste verkoper. Nadat we iets gekocht hadden, moesten we zijn winkel komen bekijken. Hij was heel enthousiast over Holland en zei dat hij heel beroemd was in Holland. Hij kwam met allerlei krantenknipsels waar hij opstond met zijn winkel, en vroeg ons mee te gaan naar zijn andere winkel om de hoek. We konden hem niet weigeren... pffff hij trok ons zowat naar binnen (gelukkig met 5 vrouwen en een man), helemaal achter in die winkel had hij een soort priveruimte, waar allerlei knipsels lagen uit allerlei landen, Salt Lake City, Hudson University, blad van een vliegtuigmaatschappij, etc. Hij haalde steeds meer knipsels te voorschijn, en wij geloofden het natuurlijk welop een gegeven moment... Dus zijn we de winkel uitgevlucht, en hebben bijna Anoeska achter moeten laten... Gelukkig wist zij nog net op tijd te ontsnappen! Dit was dus onze ontmoeting met een BT of FT.

Nu over vandaag:
We vertrokken om half 8 (pfff wat is dat toch iedere keer vroeg). Richting Trabzon. Na ruim 2 uur was het weer koffiepauze, leuke plek met een watertje waar waterslangen zouden zitten, maar de enige waterslang die we zagen was ongeveer 5 cm dik en groen, en lag onbeweeglijk op de bodem.
Daarna door, om om een uur of 12.30 weer te stoppen voor de lunch. Nou zijn lunches min of meer complete maaltijden (in ieder geval warm), maar het ging er weer prima in.
Daarna reden we verder richting Trabzon, alwaar zich de Aya Sofia bevond (nee, niet die van Istanbul). Dit was een soort museum, vrij oud (13e eeuw gebouwd, in de 19e eeuw hersteld). Met prachtige wandschilderingen. Om een uur of 4 waren we in het hotel, aan de buitenkant uit de 60er jaren, binnenin, behalve de oude vloerbedekking was al het houten meubilair van banboe, erg smaakvol, dus wel een stuk nieuwer. Niet verkeerd, maar een veel kleinere kamer dan op de vorige lokatie. Tevens is het uitzicht op 3 meter het pand aan de overkant, dus eerst de overgordijnen dicht en dan pas het licht aan, anders staan we behoorlijk te koop (als iemand tenminste iets biedt!).
De Aya Sofia had prachtige fresco's, waarvan foto's.

Om half 5 vertrokken we met een groep van 4 mannen en 4 vrouwen richting centrum (hoewel we daar al zaten), er bleken straatjes te zijn waar geen verkeer mocht rijden (gelukkig maar, want het was beredruk. We hebben ruim een uur in de rondte gelopen, was veel van het zelfde (schoenenwinkels, lingeriewinkels met mannenondergoed (sorry Jaap, geen foto van gemaakt!), kledingzaken, soort van Blokkers, daar barstte het van. Kortom, niets wat je thuis niet kon zien (behalve het assortiment dan, dat was typisch Turks). Daarna kwamen we een andere groep tegen, waarvan 1 zich bij ons aansloot (de vijfde man). En aangezien de andere groep het visrestaurant om half 8 gereserveerd had, zijn wij gelijk daar naar toe gelopen om eindelijk eens een visje te kunnen verschalken. Ze zijn daar niet moeilijk, 2 aten geen vis, maar de buurman verkocht köfte, dus daar werden gewoon 2 borden eten gehaald, terwijl onze reisgenoten gewoon bij ons aan tafel konden zitten. Standaard kon je kiezen uit water of water, geen wijn of bier, is lastig te krijgen bij de meeste restaurants. De vis was prima, klein beetje droog, want de zalm was niet zo dik als thuis, en de graten zaten er nog in, dus goed opletten! Ja, wij zijn helemaal niet verwend in Nederland hoor.
Om half 8 kwam de andere groep en gingen wij verkassen, de rekening: 64 TL voor zijn 9en, dus omgerekend 8 TL de man (euro 3,75?) inclusief fooi! Das nou wel weer een groot voordeel van Turkije.
Daarna op naar de McDonalds om Ook Joke haar dagelijkse shot ijs te halen (waar wij meiden natuurlijk graag aan meededen), de mannen wilden liever bier, dus een bierkelder (op de 4e verdieping) gevonden, met zijn negenen naar binnen... was geloof ik niet helemaal de bedoeling dat vrouwen daar ook kwamen, daar was in principe een andere ruimte voor, maar helaas, wij bleven natuurlijk wel bij de mannen! Was reuzegezellig, de verhalen waren niet van de lucht (ja, laat dat maar aan mij over... kreeg ze wel sprakeloos!).
Om een uur of 9 terug naar het hotel, en naar de kamer, douchen en verslagje schrijven, hopelijk gaat het uploaden van de foto's een beetje snel.
Morgen uitslapen! Pas half 10 vertrekken. Ben benieuwd hoelang we het volhouden in bed. We gaan eerst naar het Sumela Klooster en daarna door naar onze bestemming: Uzungöl.
Wordt vervolgd.

• 19 September 2012 - 15:12

Anne:

heel leuk om je verhalen te lezen, jullie vermaken je opperbest zo te lezen.

nog heel veel genieten, spreek je gauw weer.

wel handig he die McDonalds overal ter wereld.

xxx Anne